Den činu 20.9.2019

Zaslal petrlukas 23. září. 2019

Dne 20. září 2019 vyhlásil Ekotým „Dnem činu“, který byl zaměřen hned na tři oblasti.

První oblast se týkala připomenutí ekologické kampaně „Evropského dne bez aut“, který iniciovala Evropská komise v roce 2000 a od té doby patří k významným dnům Evropy v ochraně životního prostředí. Tomuto dni předcházela výzva pro rodiče, kteří vozí svoje děti autem až ke škole a oslovovala je  prosbou o ekologicky šetrnou, bezpečnou cestu do školy jejich dětí. Šlo o využití možnosti parkování auta pod kopcem a následnou chůzi pěšky do školy po chodníku (150 metrů). Vzhledem k tomu, že je naše škola  zapojena do programu EKOŠKOLA a v loňském roce jsme se aktivně věnovali oblasti DOPRAVY, očekávali jsme dobré výsledky – ekologické zlepšení. Naše očekávání se naplnilo.

A jak tento den dopadl ve srovnání s předcházejícími lety?

Školní rok 2017/2018 bylo přivezeno autem do školy 47 žáků.
Školní rok 2018/2019 to bylo 24 žáků.
Školní rok 2019/2020 – přijelo do školy autem pouhých 7 žáků.

Takže můžeme konstatovat, že naše úsilí stálo za to. Stále máme ještě určité rezervy (ve 3. třídě).

Doufáme, že to jednou zvládneme všichni, tak jak to zvládali naši rodiče.

Druhá oblast se týkala oblasti ODPADU. Kdy jsme vyhlásili po prázdninách „baterkářský úklid“. V tento den probíhal sběr vybitých baterií.

Třetí oblast se týkala oblasti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY VE VÝUCE. Chtěli jsme připomenout nástup dalšího ročního období – podzimu. Vyhlásili jsme tedy den v oranžových barvách, především děti 1. stupně ZŠ zářily v oranžových tričkách, mikinách, kalhotách aj.

Děkujeme všem, kteří se do tohoto dne aktivně zapojili.

Fotografie ze Dne činu můžete vidět ve fotogalerii.

 

Ekotým ZŠ a MŠ Křtiny